esmaspäev, 19. aprill 2010

Savisaare reklaam

PS. uuem seisukohavõtt seoses uute Savisaart laimavate artiklitega on siin. See on ka konkreetsem ja asjakohasem minu poolt.

Lugesin ajalehest pealkirja "Keskerakond alustas Laari ja Ansipi uut mustamist" ...ok, mustamist vib võtta ka muudmoodi, aga kui seal oleks mustamise asemel "laimamine", mille sünonüüm mustamine siiski on, siis võiks suisa öelda, et delfi laimab Savisaart.

Näiteks on seal loosung - "Ansipil on töökoht. Sul ei ole. Talle see sobib." Kõik ju teavad - või võiks teada -, et mõnda aega tagasi teatas Ansip avalikult, et Eestis on liiga vähe töötuid. See märkus koos kasvava tööpuudusega annabki ju kokku selle reklaami. Nii et kes "mustas"? Savisaar siiski meenutas antud juhul.

Enamus kommenteerijaid paneb seda tähele. Üks, mida märkasin, ütles, et reklaamis ei tohi konkurentide kohta halba rääkida ...ma usun, et harilikus reklaamis mitte - seda ei jõua keegi kõike üle kontrollida ja parem on, kui seda ei ole, muidu tuleb tõeline laimukampaania. Selliseid äriinimesi siiski leidub. Poliitikas on olukord teine - igal erakonnal on võimalik ennast avalikus meedias kaitsta ja ta on tähelepanu all, lihtsalt mustamine on keerukam. Ja siin tulebki mängu teine asi - vigu tuleb siiski märgata.

Üks kommentaator rääkis ka, et tööpuuduses ju süüdi ülemaailmne majanduskriis. Ansipi puhul on tegu tsitaadiga, aga Laari puhul, kes lubas töökohti juurde, on vastupidi - poliitikut ei saa süüdistada ülemaailmses majanduskriisis, küll aga saab teda süüdistada selle mitte ette nägemises. Majandusteoreetikud ju siiski usuvad üksmeelselt, et selline asi pidigi tulema - sellest rääkimine ei pruukinud olla poliitkorrektne, ent sellega arvestamine on kindlasti oluline. Poliitik on lisaks aususele kohustatud olema ka kompetentne - võib ju öelda, et rahvas valis ...aga kes kandideeris? Kompetents sisaldab ettenägemist. Ajal, kui väga paljud nägid majanduskriisi ette ja tundsid majandussüsteemi nõrkust ja seda, et kohe-kohe midagi juhtub, praktiseerisid poliitikud positiivse mõtlemise mantrat. See on tugev mantra, ent kui see paneb inimese ohtusid mitte nägema, siis praktiseerib ta seda ilmselt valesti. Usun, et neid 50 000 töökohta lubas seljuhul võhik - inimene, kes pretendeeris selles samas lubaduses äärmisele majanduslikule kompetentsile, ent tegelikult lootis lihtsalt sellele, et äriinimesed-ettevõtjad tegutsevad ja tema saab selle enda arvele kirjutada. Majanduskriisi sellises mastaabis ei saanud Laar ega Ansip vältida - küll aga said nad seda ette näha. Ehkki, Eesti kliimas oleks võinud ette nägemine tähendada seda, et nad polekski kunagi poliitikasse saanud ...ka kahe otsaga asi, aga hetkel läksid nad sinna, kus oli raske mitte vigu teha ja tegid vigu - nende poliitikasse saamine või mitte saamine ei ole kaalutlused, mis rahvast huvitama peaks.

Ja keegi kommenteeris midagi teemal "20 aasta pikkune Savisaare mustamine" ...mulle tundub ka, et siin on väike ebakõla - Savisaart mustatakse pidevalt (seegi võiks midagi näidata, et ta selle laviini all veel püsti püsib) samas kui iga temapoolset otsest väljaütlemist kirutakse maapõhja. Naeruväärt lugu ju?

Kandidatuuri esitamine ise on isiklik tagatis, vastutuse võtmine, et ollakse kompetentne. See ongi selle akti sisuline tähendus - inimene ütleb, et tal on kompetents, aeg ja tahe. Mitte lihtsalt, et tal on aeg ja tahe - isiklikus plaanis võib õigustada, et tahetakse head palka, aga poliitilises plaanis selline õigustus kedagi säästa ei tohiks; kui inimesel on põhiõigused, mida kaitstakse ja mille puhul riik peaks võimaluste piires tagama, et tal on mõistliku pingutuse korral ellujäämiseks ja elamiseks vajalik olemas, siis poliitikul poliitikasse jäämise õigust ei ole - teda tuleb hinnata täie karmusega, ehkki ka täie mõistvusega. Kui on kedagi paremat, kui ta ei ole kompetentne - ta ei sobi. Ei ole võimalik, et miljoni inimese hulgas ühtegi mingis valdkonnas kompetentset ei leidu - pigem ei tööta rahvas, riik ja avalik kultuur selle nimel, et võimekus ja vastutus, tulemus ja palk ning kohustused ja õigused kõikide inimeste puhul vastavusse seada - mis on tegelikult ühiskonna esimene kohustus, õigupoolest esmane vastutus, mille nimel kõik peaks mingi osa oma ajast, energiast ja võimalustest panustama.

Niisiis, kui meil tihti lamenditsetakse selle ümber, milline poliitik on pätt - heas usus, et kui pätid välja sõeluda ja ülejäänud alles jätta, läheb midagi paremaks -, siis tegelikult on küsimusi kaks:
  • Milline poliitik omab tugevat head tahet.
  • Milline poliitik on loov (leiab vajadusel lahendusi, mida keegi talle ei soovita, reklaami ega müü), andekas, intelligentne ja kompetentne/kogenud.
Ma usun praegust seisu vaadates juba oma aasta, et reaalselt on Savisaar kõige kogenum ja teeb kõige vähem vigu, kuigi ta ei ole teab mis andekas ja tema motiivide osas võib vaielda - samuti on tal paljudes küsimustes head tahet ja algatusvõimet, mida ta ka välja näitab (vajaliku ja piisava meediakäraga). Eriti hulle prohmakaid hakkavad Eestis paljud tegema just valimiste eel - siis, kui on vaja lavale astuda -, vähemalt, mis puudutab PRi.

 Ja ma usun, et see on õigustatud ja lausa inimese kohustus näidata konkurentide vigu. Isiklikult olen ma - olemata poliitikas, aga eraelus - lähtunud suuresti sellest, et kui keegi teeb mingi teema avalikuks ja hakkab mind laimama, siis ma käsitlen seda avaliku ja mitte isikliku teemana, vastates lõppkokkuvõttes sama avalikult - kasvõi mõnes blogis. So. et kui juba tehakse algust mingi info kolmandatele osapooltele esitamisega, siis ei tunne selles osas piiranguid. Tõsisemates asjades, kui on kolmandate osapoolte abi vaja, edastan anyway :) Aga kui rääkida poliitikutest, siis ongi viletsad otsused või saamatu juhtimine nende poolt avalik asi, mitte nende eraasi! Ja sellised vead on vajalik koos nende panusega välja tuua. Usun, et erakonnad ei musta üksteist, kui neil on edukas ja tulemusrikas koostöö.

Mul on tekkinud kerge tunne, et kui ma läheks seekord valima, siis ilmselt valiks Savisaart. See tunne muutuks kohe, kui ma näeks mujalt midagi perspektiivikat - aga paraku näen ma ainult neid, kes olemasolevate tegijate prohmakate najal kiiresti tõusevad ja seejärel suurema fupaaga hakkama saavad. Kahjuks. Ja neid, kes on küll hästi meelestatud, aga erakonna ja koostööni, algatusteni, ei jõuagi. Mingi aeg jälgisin õige pisut ka Sotsiaaldemokraate, ent kui nad valisid erakonna juhiks politseijuhi põhjendusega, et meil on palju korruptsiooni ja see tunneb seda - nagu kuskilt kuulsin -, no ma ei tea - see kõlab juba nagu mustamise peale millegi üles ehitamine minu jaoks ...et siis, ma usun siiralt, et korruptsioonispetsialist võiks olla hea nõunik, aga kõigest, mida ma tema kohta tean, ei piisa, et pidada teda perspektiivikaks juhiks. Juht peab ennekõike teadma, kuidas aju luuakse, teiseks, kuidas neid kaitstakse ja alles kolmandaks, kuidas kurjategijaid paljastatakse ...isegi riigis, kus kuritegevus on probleem nr. 1, arvaks ma nii, ent Eesti riigi praegused põhiprobleemid on seotud siiski majandusega - ja ma usun, et Eesti riigi probleemid pika aja jooksul on seotud majandusega, teiseks haridusega ja alles seejärel kuritegevusega. Ja korralik majandus - ressursid - ja haridus - teadlikkus - on kuritegevusegi vähenemise eeldused. Aga igaljuhul see valik näitab - jällegi rõhutakse millelegi, mis ei ole päris see ja eriti mitte päris kõik see. Korruptsiooniuurija võtmine juhiks saab näidata üht kahest - kas tahetakse tegelda korruptsiooniga teistest paremini või siis tõesti keskenduda teiste paljastamisele ja mustamisele, millega võiks tegelda siiski ajakirjandus ja politsei. Ma muidugi ei pruugi olla Pihli muudest võimetest teadlik, aga igaljuhul ei ole see siis ka ainult minu probleem, sest lehti ma natuke ikka loen ja suuremaid saavutusi või nendeni viia võivaid sõnavõtte paneks tähele :)

Ja ikkagi ootan huviga, et keegi midagi algataks või looks, et oleks kuskilt tunda seda sädet ...et oleks kedagi valida.

1 kommentaar:

  1. Lugesin ka seda arvamust:
    http://elvar777.blogspot.com/2010/04/ta-pole-suudi-aga-ta-ka-ei-hooli.html

    Ja kommenteerisin seda nii:
    ...lugu selles, et oli üks vana artikkel (kui ajakirjandust jälgid), kus Ansip kuulutas, et Eestis on tööpuudust isegi liiga vähe - misiganes kaalutlustel. Ja Ansipile kahtlemata meeldib olla seal, kus ta on - muidu ta seal ei oleks. Järeldus - "Sul ei ole tööd. Tal on. Talle see sobib." Faktid jooksevad kokku, sõnum on täpne. Samuti vihjab see paljudele Ansipi artiklitele, kus Ansip püüab veenda, et olukord on ikka päris hea ja läheb ainult paremaks.

    Mitte ainult kahele detailile, millega arvestad Sina selles blogipostituses - et Ansip on vastutaval kohal ja jama on lahti. Ei, see ei lähtu ainult sellest - faktid, millest mööda vaatad, on need, et Ansip ütleb, et ta on päris rahul. Ja sellest ka see plakat.

    VastaKustuta