kolmapäev, 7. aprill 2010

Kui palju maksab Langi poliitika?

Mõõdaks õige rahas. Langi otsuste hinda. Nende vigaste eelnõude hinda, mille parandamiseks ei piisa mõistlikust dialoogist Riigi ja Rahva vahel.

  • Minu aeg kriitikale - ütleme, 5h kokku. Paneks selle hinnaks, tagasihoidlikult, 500 krooni. Kuigi ma usun, et selle väärtus on kordi suurem. Tegemata jäänud asjad.
  • Võtaks nii, et selle arutamise ja kriitikaga on tegelnud 500 ajakirjanikku, igaüks kolm tundi. Tunnihinnaks jällegi sada. 500*3*100 = 150 000 krooni.
  • Igasuguste juristide ja seaduseloojate aeg. Ma ei tea, palju neid sellega seotud on ...ütleme, et 20 inimest on kulutanud 10 tundi. Hinnaks jälle 100 krooni tund, kuigi ma ei tea, palju see rahvale täpselt maksab - ja mida nad selle ajaga tegelikku oleks saanud teha, väärtust loovat. 20*10*100=20 000 krooni.
  • Inimeste aeg, kes on vaadanud valgeid lehti jms. ja seda arutanud. Ütleme, et sada tuhat inimest on kulutanud igaüks pool tundi. Aega, mida nad oleks saanud oma elus tööle panna, kui mitte oma tööaega - aega, mis oleks ühel või teisel kulul loonud väärtust (eeldusel, et need inimesed kõik sellega tegelevad) ...äkki mõne üksiku kriminaali ajakulu hoidis ära mõne kuritöö, aga ma ei panustaks sellele - ma usun, et selle asja peale kulutasid aega ennekõike inimesed, kellel on teatud väärtused. Hindan ka kõigi nende aega 100 krooni tund. 100 000 * 0.5 * 100 = 5 000 000.
Niisiis: ühe poliitiku prohmaka otsene hind on 5 170 500 krooni. Viis miljonit ja kakssada tuhat krooni. Ja need on need inimajad, mis ma oskasin kokku lugeda. Ja kaudne hind - kui selline seadus läbi läheb, võib see olla väga suur. Nii raisatakse maksumaksja aega. Selle ajaga oleks jõudnud teha nii mõndagi - näiteks koorida 300 000 kartulit või viia välja sada tuhat prügiämbrit, ent ka palju suurema väärtusega asju. Luua midagi. Kasvõi mõelda 51 705 tundi millelegi kasulikule, mille abil siin riigis asju paremaks teha. Ok, võib-olla vaadata ka 50 000 tundi telekat, aga vähemalt midagi muud. Selle aja väärtuslikuks muutmine oleks juba teine küsimus, eraldi aruteluks :)

Kui tegemist oleks programmeerijatega, oleks selle ajaga jõudnud korraliku mootori peale luua 3200 väikest, aga äkki päris korralikku veebilehekülge :) Või, kui tegu oleks tehnikutega, siis parandada 6400 natuke katkist autot või pesumasinat. Või ehitada paar maja. Või luua ühe väga korraliku infosüsteemi. See on üle nelja aasta, nimelt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar