kolmapäev, 17. märts 2010

Introvertne ja ekstravertne investeerimine

Võtaks aluseks introvertsuse ja ekstravertsuse algse definitsiooni - introvert on inimene, kes lähtub ennekõike sisemistest asjadest, ekstravert lähtub välisest. See on oluline mõistmaks turu dünaamikat või näiteks Warren Bufferi ja George Sorose erinevust - mõlemad on radikaalselt erinevad, mõlemal läheb hästi.

See tähendab - introverdi järgmine samm on determineeritud tema sisemise reaalsuse, elu jooksul vastu võetud otsuste ja tema süvaanalüüsi põhjal (olgu see siis emotsionaalne või ratsionaalne), sellal kui ekstraverdi järgmine samm on determineeritud ennekõike vahetult selle põhjal, mis tema ümber toimub. On inimesi, kes on arendanud endas välja nii introvertse, kui ekstravertse tunnetuse - siiski neid on vähe, sest neid kahte poolust kokku viia on keeruline; võib üsna kindel olla, et alla neljakümne aastaste inimeste seas on neid mõni üksik. Nende kahe pooluse kokku viimine võib tegelikult ka tõeliselt halvasti mõjuda - väga vähe on kompositsioone, kus see toimiks; tähtis on konsensus ja mitte kompromiss. See tähendab - kui introverts ja ekstraverts ühes inimeses üksteisele pool teed vastut tulevad, siis on tulemuseks otsus, mis ei ole ei liha ega kala. See on kompromiss. Kui keegi suudab arvestada korraga 100% nii sisemise kui välimisega ja leida otsuse, mis on nii ühest kui teisest vaatepunktist laitmatu - sellisel juhul asi toimib. See on konsensus ("lambad söönud ja hundid terved").

Niisiis, kuidas toimib introvert või romantiline ekstravert:
  • Otsused - sh. partnerlused, koostööotsused ja strateegia valikud - võetakse vastu pikaks ajaks, lepingud võivad kehtida elu lõpuni.
  • Muutused reaalses situatsioonis ei pane sügavaid otsuseid üle vaatama, strateegiat muutma - kuigi taktika võib muutuda iga uue sündmuse tagajärjel -, kõikumine ostetud aksias ei pane seda müüma, kui see ei olegi müümiseks mõeldud.
  • Partnerid, töötajad ja sõbrad valitakse väga pikaks ajaks ja suhted nendega ei muutu oluliselt olukordade muutudes.
  • Seda võib võrrelda elu lõpuni kestva armastusega, kus minnakse läbi tulest ja veest.
Kuidas toimib ekstravert või küüniline introvert:
  • Otsused võetakse vastu vastavalt situatsioonile, situatsiooni muutudes vaadatakse need ümber ja lepingutest - isegi, kui see polnud nii plaanitud või sellist võimalust eelnevalt määratletud - taganetakse situatsiooni muutudes.
  • Muutused reaalses situatsioonis panevad muutma strateegiat - näiteks vahetama poliitilist ideoloogiat, ehkki selleks ei ole mingeid sügavaid põhjuseid või langevat aksiat võimalikult kiiresti maha müüma ja tõusvat aktsiat ostma.
  • Partnerid, töötajad ja sõbrad valitakse nii kauaks, kui neist pidevat reaalset kasu saab, seejärel loobutakse ja kui nende positsioon jälle muutub, püütakse neid võib-olla tagasi saada. Suhtumine sõpradesse muutub samal hetkel, kui muutub nende sõprade eluline situatsioon.
  • Seda võib võrrelda lühikeste suhetega, mis kestavad nii kaua, kuni naine on ilus ja mees rikas (või kui mõlemad kaotavad oma väärtust paralleelselt korraga). Võimalik siis ka, et peaaegu elu lõpuni.
Ratsionaalsus - see on introverdi ja ekstraverdi jaoks erinev. Mõlemad teevad oma otsused hoolega fakte kaaludes ja võivad analüüsida põhjalikult, kui on selleks võimelised. Siiski võib introvert uurida rohkem ostetava firma tausta - omanike elulugusid ja võimeid, visioone ja plaane -, sellal kui ekstravert vaatleb rohkem hetkepositsiooni turul ja reaalselt toimuvaid arenguid. Introverdina käitub Buffet - ostes eluks ajaks -, ekstraverdina Soros - kõigutades turgu ja lõigates kasu situatsiooni kiirest pöörlemisest.

Kuna maailmas on olemas nii püsivad liinid, mis ei ole eriti mõjutatud väikestest kõikumistest, kui ka pidev muutumine - seda on väljendatud spiraalina -, siis on mõlemi jaoks maailmas oma koht olemas. Samuti veavad introverdid maailma järk-järgult edasi või vähemalt mingis sobivas suunas, sellal kui ekstraverdid lahendavad käigu pealt hetkeprobleeme. Introvertide ja ekstravertide tasakaal on sisuliselt 50:50, kuigi ilmselt on üksikud neist väga introvertsed või ekstravertsed - enamusel on üks pool küll selgelt tugevamalt arenenud, kuid nad teevad tihti otsuseid, lähtudes teise poole kaalutlustest.

Miks mõlemad saavad toimida - mis on fundamentaalsed põhjused?

Introverdi puhul loeb järgmine:
  • Analüüsib põhjalikult minevikufirmade edulugusid, püüab alati leida selle ühe omaduse juhis või visioonis, mis lõpuks võidule viis - või kõik sellised omadused; proovib aru saada kõikide vigade kõige sügavamatest põhjustest - nendest, mida saaks märgata juba alguses.
  • Loob endale süstemaatilise visiooni sellistest fundamentaalsetest põhjustest, sihib selleni, et suuta tõesti öelda, et hoolimata sellest, et selle firma aktsiad langesid eile kümme korda, on selle firma üldine suund edule - järgmise viie aasta jooksul tõusevad need uuesti kakskümmend või sada korda, kui see ja see visioon ellu viiakse.
  • Analüüsib põhjalikult inimeste kõige fundamentaalsemaid omadusi - selliseid, mis naljalt elu jooksul ei muutu - ja nende seost eduga. See võimaldab tal osta pankroti lähedal odavaid firmasid, mis ilmselt (kasvõi väikse temapoolse tõukega) võiksid oma keerulise situatsiooni ümber muuta; see võimaldab ka osta firmasid, mille kukkumine praegu on ilmselge, aga mis läheksid niikuinii muutuvas turusituatsioonis järsult tippu tagasi.
  • Analüüsib maailmas toimuvate sündmuste sügavamaid mustreid - selliseid, mis kehtivad stabiilselt - ja suundasid. Suudab öelda, et kuigi praegu on selles riigis justkui segadus ja paanika, on see tegelikult märk sellest, et varsti on seal kõik korras. Suudab näidata, et hoolimata kõikidest fluktuatsioonidest, muutumistest ja näilisest ebastabiilsusest kindlas piirkonnas (või maailmas) on sellel tegelikult väga kindel suund, millega saab kohastuda juba praegu, ostes kindlaid aktsiaid. Analüüsib, kuidas põhjustada maailmas sügavaid ja püsivaid muutusi, luua jätkusuutlikke strateegiaid, mis muudaksid maailma talle sobivas suunas.
  • Töötajaid valides näeb inimestes potentsiaali, väljaarendamata omadusi ja kõike, mis teeks näiliselt viletsast töötajast aastate jooksul parima - võtab sellised inimesed tööle, kui nad on odavad, ning võidab neist (tänu tänutundele) siis, kui nad on kallid. Seega - lepingud ei kehti mitte lepingute kehtimise pärast, vaid sellepärast, et inimesed ise ei muutu, kuigi situatsioonid muutuvad. Pannes kokku meeskonna headest inimestest, saab lõpuks ka head tulemused, midaiganes aja jooksul ka ei juhtuks.
  • Suudavad ennast psühholoogiliselt alati stabiilsena hoida, kuigi välises maailmas esineb kõikumisi - hoiavad kindlat sihti ja võivad sellest kinni pidada ka tõsise surve all. Siiski, muudavad enda plaane kohe, kui neis ilmneb sisuline viga.
Ekstraverdi puhul loeb järgmine:
  • Analüüsib põhjalikult märke, mis näitavad firma hetkeväärtust reaalselt. Uurib kõiki viise, kuidas mõni firma saaks neid varjata ja teeb selgeks, kuidas hinnata reaalset turusituatsiooni ja tõlgendada sellekohast statistikat.
  • Loob endale võimalikult hea pildi sündmuste arengust reaalajas. Suudab öelda, et kuigi see firma võib kahe aasta pärast olla pankrotis, on hetke turusituatsiooni puhul oodata veel järsku tõusu mõneks ajaks.
  • Analüüsib põhjalikult märke muutustest inimestes, loob endale pildi sellest, kuidas langusi ja tõuse võimalusel ennetada, aga üldjuhul sellest, kuidas neile võimalikult kiiresti reageerida. On püsivalt aktiivne, suhtleb pidevalt ja teeb kiireid otsuseid vastavalt isegi väikestele fluktuatsioonidele asjade hinnas ja hierarhias. Kasutab kõikumist ja pidevat muutumist võimalikult hästi ära ja näeb võimalusi saada kiirelt raha.
  • Analüüsib seda, mida maailmas toimuvad sündmused talle tähendavad ja mida teha ühes või teises olukorras, kuidas mõjutada maailmas toimuvat endale vajalikuks hetkeks endale soodsas suunas.
  • Töötajaid valides loob paindliku tööjõu liikuvuse mudelit, mis võimaldaks reageerida muutustele nõudluses väga kiire tööhõive või järsu koondamisega. Töötajaid valides arvestab üheselt nende olemasolevate kogemuste ja saavutustega, nende saavutuste sügavamaid põhjuseid tavaliselt eriti ei uuri ega pea seda vajalikuks, vaadeldes tervikut.
  • Suudavad ennast psühholoogiliselt alati paindlikuna hoida, reageerides igale muutusele kiiresti ja efektiivselt; õpivad suvalisi turu- ja poliitilisi situatsioone enda kasuks ära kasutama, kui need tekivad.
Kaks pool täiendavad üksteist - introvert uurib tihti uuringuid hetkesituatsioonist, mida on koostanud ekstraverdid, hoiab ennast kursis faktidega; ekstravert uurib introvertide prognoose ja arusaamu trendidest, püüdes ka neist viimast võtta. Siiski on tegu põhimõtteliselt erinevate inimestega, kelle omavahelises koostöös võibki peituda edu võti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar