kolmapäev, 24. märts 2010

Hauakaevurite lihtne töö

Lugesin delfi kommentaatiumit hauakaevamise teemal - kommentaatorid "parandavad" artikli autorit, et hauakaevamine ei ole lihtne töö ja "kas oled ise seda tööd teinud".

füüsiline ja vaimne pingutus

lihtne versus keeruline
kerge versus raske


Haua kaevamine ei ole kerge töö, aga kindlasti on see lihtne töö. Osad tööd on keerulised, teised on rasked, kolmandad on mõlemat ja neljandad ei ole mitte kumbagit.



Peale selle võib töö olla:
nüri versus loominguline
tähtsusetu versus vastutav


Lihtsat tööd teevad need, kes võivad matemaatikatunnis vinguda, et asi on hull, aga samas suudavad päikese käes mitu tundi kive tõsta. Vahel, muidugi, lahendavad ka nemad mõistatusi.


Kerget tööd teevad need, kes suudavad oma mõtlemisega raskeid probleeme lahendada, kavala nipiga sajatonnise kivi üles tõsta ent kehalise kasvatuse tunnis ehk kõrvale hoiavad. Oma aias või majas, muidugi, võivad ka nemad rasket tööd teha, mitte näiteks kolijaid palgata. Tihtilugu käivad sellised trennis, et saada heaoluks vajalik hulk füüsilist pingutust.


Nüri tööd teevad need, kes võivad küll võib-olla tuupida ja ilmselt etteantud valemi järgi palju ülesandeid lahendada, ent ei oska toimida uudses situatsioonis, jäävad jänni kirjandi kirjutamise või sellise vastuse andmisega, mida õpikus ei olnud.


Tähtsusetut tööd teevad need, kes võivad küll pingutada ja keerukaid asju teha, ent ei suuda igasuguses pingelises situatsioonis jääda konstruktiivseks, vajalikul määral rahulikuks ja selge mõistuse juurde. Päris tähtsusetuid töid ei ole või kui on, siis ei maksta nende eest suurt midagi - välja arvatud juhul, kui need on mõne asutuse poolt riigi raha kulutamiseks või bürokraatia eeskirjade täitmiseks loodud.


Samuti on kasulik ja kahjulik töö


Kasulik töö on see, mis annab kellelegi lisaväärtust - selle eest, et ta ise muutus selle töö võrra rikkamaks, ta maksab.


Kahjulik töö on see, mis tekitab kellelegi kahju - maksta võib ta siis näiteks selle eest, et seda kahju enam ei sünniks või selle tõttu, et ta ei saa toimuvast aru. Seetõttu, jällegi, on vaja ka keerulise ja loomingulise töö tegijaid vastutavatele kohtadele - neid, kes saavad toimuvast aru, isegi kui toimuv on väga kavalalt läbi mõeldud.


samuti on palju muid näitajaid, mille põhjal kujuneb palk
õiglases ühiskonnas - nagu töö, nõnda palk

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar