teisipäev, 30. märts 2010

Ameerika ja Euroopa on tugevad riigid - mõningate probleemide lahendamisest

Esile on kerkinud mitmesugused probleemid:
  • Aneerika suur ja kasvav riigivõlg Hiina ja Jaapani ees - surub Ameerikat põlvile.
  • Ameerika ja Euroopa tarbimine - tarbitakse küll, aga kasutegur puudub.
  • Maailma saaste - raha esimene tagatis, meie looduslik ressurss, on kiires languses.
Sellele reaktsioonina muutub Hiina tugevamaks. Hiina tugevus tuleb sellest, et Ameerika suunas enda tootmist järjest enam Hiinasse ja koolitas seal tootjaid välja, jagas haridust - haridus ja innovatsioon tulid siiski Ameerikast, kogu seda lugu juhiti sealt. Hariduse ja innovatsiooni tagatiseks on Ameerikalikud ja Euroopalikud väärtused, kuigi praeguses maailmas ei ole see ilmne. Ameerika ja Euroopa ainus pääsetee totaalse režiimi - Hiina - mõjuorjusesse vältimiseks on Lääne meetod, mis tähendab vabadust, mõtlemist, innovatsiooni; individuaalset vabadust ning koostööd, mis ei baseeru totalitarismil. Need võimsused on alati lõpuks võitnud. Siiski, seda kõike tuleb reorganiseerida. Öeldakse, et Eestis püüti kehtestada Ameerika mudelit, Euroopa mudelit, sõnavabadust, turumajandust ja liberaalsust, ent kukuti läbi - Eestis ei ole neid kunagi kehtestanud. Eesti mängus said tugevad eelised need, kes olid Nõukogude Liidu ajal poliitiliselt korrektsed, järgisid ametlikku paradigmat - aastatega on mõjusfäär muutumas, mistõttu ka sellised valulikud reaktsioonid ja katsed asju tagasi muuta, et endiste meetoditega võimu taastada. Mina usun sotsiaalsetesse struktuuridesse, nende tähtsusse, tasuta haridusse ja paljusse muusse, mida seostatakse vasakpoolsusega - siiski usun ma ka majandusse ja struktuuridesse, mida hoitakse käigus põhimõtete ja meetoditega, mida on arendanud välja parempoolsemad. Ja ma usun sellesse, et Euroopa ega Ameerika ei tohi loobuda demokraatlikest väärtustest - sellest, mida me oskame. Hiinaga võistelda totalitarismis ei ole mõtet!

Probleemid ja osaliselt lahendused:

Kuidas lahendada Ameerika riigivõlg?

See on arvestatud dollarites. Selle raha võib Ameerika valitsus lihtsalt välja trükkida ja tagastada - kasvõi miljonikupüürides. Midagi muud ei olegi vaja teha. See raha on iga hetk vajadusel olemas.

Miks seda juba tehtud ei ole?

Võlal on graafik ja paberit trükitakse nii palju, kui parasjagu vaja. Trükkides liiga palju, kaob sellel tagatis - koos võla maksmisega muutuks dollari hind nulli lähedaseks, Ameerika majandus kukuks kokku. Seega tahetakse enne kehtestada uus rahvusvaheline valuuta, (vähemalt) transatlantiline raha; peale finantssüsteemi sellele rahale ümber "kantimist" saab dollari põhja lasta. See on ühe Nobeli preemia laureaadi poolt toetatud skeem, ent kindlasti üks võimalus - võlg kui selline ei ole probleem.

Mis siis on probleem?

Probleem on võlast - juriidilisest nähtusest - vabanemine nii, et finantssüsteem ei kukuks kokku. Seda ei saa lahendada ülalt või alt juhitud täieliku revolutsiooniga - välja kujunenud majandussuhted on meie edu tagatis, need on tähtsamad, kui ladudes seisev kaup. Üleminek peab olema sujuv.

Mis ravib finantssüsteemi?

Seda ravib see, kui majandus modelleerida, selgitada välja, kust tuleb väärtus ja kuidas see liigub, kehtestada etalonhinnad, inimeste ja firmade etalonväärtused ja suunata kõik liberaalsete vahendite - pehme kontrolliga - sellistele rööbastele, et juriidiline raha liiguks sinna, kust tuleb raha tagatis. See on ainus viis ravida finantssüsteemi - ja päris ilma me ei saa, vähemalt ilma pika, keerulise, rahulikus tempos väikeste sammudega ja põhjaliku analüüsiga paralleelselt tehtava muundumiseta. Kivi ei saa automaatselt kullaks muuta, läbida tuleb reaktsioon - ja kes tahab ideaalühiskonda, lõpetab alati, nagu kulda tegev alkeemik. Alkeemia on hea, ent vaja on positiivset reaktsiooni ning realistlikke ootusi. Kui jaotada raha võrdselt laiali, ei viitsi keegi raha nimel midagi teha ja raha väärtus kustub automaatselt - järgi jääb naturaalmajandus, mis erineb ainult selle poolest, et arvutused ja kursid muutuvad tuhat korda keerukamaks. Raha kui üks väärtuse etalon on vajalik - eriti seetõttu, et ehkki kaupa saab hoida laos, tööd ei saa; raha kaotamisest kaotaks töölised ja inimesed, kes teenivad raha tööga - võidaks need, kellel on palju vara. Suurem osa majandusest baseerub tööl ja mitte varal, sellel ei ole materiaalset tagatist. Eestis ei pruugi olla kogu siin aasta jooksul tehtavale tööle tagatist asjade nöol - asjad süüakse, kulutatakse ja visatakse ära.

Mis on tarbimisbuum?

See on see, kui ostetakse asju, mida ei ole vaja - juba tootmise hetkel on need asjad praht. Ostetakse uusi, kuigi vanad toimivad jne... See on see, kui tehakse tööd, mis ei ole tegelikult töö - see ei suurenda raha tagatist, väärtust, tervist, heaolu. See on see, kui ressursse kogutakse loodusest, mitte inimtootmise jääkidest.

Sujuv ümber orienteerumine tegelikele väärtustele on üks viis saada kasu hüvedes sadu protsente, kui mitte tuhandeid.

Ameerika endise majanduskriisi ajal toodeti välja mudel - suurendada mõttetut tarbimist. Sigmund Freudi teooriate põhjal loodi reklaami mudel, mis (endise) kulumiskindluse, pika kasutusaja, tugevuse ja muude väärtuste asemel promos asju nende seksikuse kaudu - Freud uskus (ja sellest sai alguse tema suur tüli Jungiga), et inimtegevus taandub seksuaalinstinktiks ...tema lähedane sugulane töötas välja tihedas kirjavahetuses Freudiga, Ameerika valitsuse tellimusel, sellise mudeli. Oleks tuginetud teistele, inimese jaoks sama määravatele instinktidele, oleks tulemus olnud parem - praegu on sellest lähtuv inimese väärareng ja tarbimibuum tekitanud väga keerulise olukorra. Ja seda praegust majanduskriisi nii ei lahenda. Seda lahendab vastupidisel meetodil - see konkreetne meetod ei ole jätkusuutlik ja korrektne programm oleks sellest situatsioonist sujuvalt välja tulnud ja asju uuesti muutnud, siiski tekitas muutuse alles krahh (uurige selle sõna tähendust, enne kui vabamüürlasi siunama kukute). Tore, et see krahh enne tuli, kui kõik otsa sai. Ja kindlasti oli neid, kes seda protsessi ette nägid, soodustasid ja sellest kasu lõikasid - siiski, üldisemalt võttes oli see täiesti kindlalt inimkonna üks suurimaid fupaasid viimastel sajanditel, mitte mingi kaval masterplan.

Lahendused:
  • Luua tuleb rohkem vaimset väärtust. See ei paku küll lihttöölistele tööd - see probleem tuleb lahendada teisiti, ümberõppe ja muude lahenduste abil -, ent see vähendab konkreetset loodusvarade tarbimist; vaja on ökoinnovatsiooni ja sotsiaalinnovatsiooni - tehnoloogiat, mis saaste tootmise asemel ka kõrvalnähtudena hüvet toodaks. Esimesed arvutid täitsid ühte eesmärki ökosüsteemi hinnaga - nüüd on vaja arvutit, sõna "ökoarvuti" propageerimist, mis mõjuks keskkonnale hästi. Mitte saastaks vähem, vaid mõjuks positiivselt - isegi minimaalne negatiivne mõju on halb. Arvuti peaotstarve on täidetud, vaja on arendada muid tahkusid ja integreerida arvuti loodusse. See kehtib ka muu tehnika puhul - mädanev muusikakeskus, mille võib visata kompostihunnikusse; õhku puhastav auto jne... See on innovatsioonitöö.
  • Teadlikkust tuleb tõsta, pidada edukat dialoogi. Probleemi ei ole ette näinud ega lahendanud väike poliitikute seltskond - nad ei saagi seda teha. Kollektiivne aju ei ole mitte "läbi kukkunud projekt" (nagu Lang ennatlikult teatab), vaid tõsine hädavajadus - vigadest õppides tuleb see paindliku, vaba ja fantaasiaküllasena välja töötada, inimkonna ühine aju. Üksikisik ei lahenda seda segadust ega ka mitte poliitiku kabinet - puhtpõhimõtteliselt, see on liiga väike inimressurss, kui sinna ei kuulu kogu ühiskond; see ei suuda isegi tehtavat tööd üleni üle vaadata, rääkimata süvitsi hindamisest.
  • Majanduskliimat tuleb muuta, töötada välja reaalseid lahendusi - ja teha seda sujuvalt, ilma kokku kukkumisteta.
  • Euroopa peab suutma Euroopalikel väärtustel põhinevalt, vanu põhimõtteid jälle ausse tõstes ja kaasajastades luua midagi uut. Vaja on vaba, kõikidest reeglitest puutumatut analüüsi, mis käsitleks erinevaid võimalusi ja rikuks tabusid - kaaluda kõiki võimalusi. Ja vaja on sujuvat liikumist ja mõistmist, kui pika ajaloo ja suure töö tulemusel on välja töötatud euroopalikud tõed. Ja arusaama - Euroopa ja Ameerika on innovatsiooni allikad; olemas on tohutult palju väga kvaliteetset tööjõudu, tootmisüksusi, tehnoloogiat ja teadmisi. Situatsioonist välja tulemiseks, õnnelikult välja tulemiseks, on olemas võimalused ilma igasuguse kahtluseta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar