teisipäev, 30. märts 2010

Tegemata töö transatlantilises liidus

Mina näen kompleksset pundard erinevatest huvidest. Samuti mitmesugust lahmimist ja väärarusaamu. Nendest tahangi kirjutada.

1. Inimesel on õigus tööle

Selline arusaam on laialt levinud ning põhjustab sügavaid sotsiaalseid probleeme. Esiteks - inimesel on õigus tööle. Õigus olla võimetekohaselt kaasatud. Teiseks - see ei ole ainult õigus.

Näen, kuidas inimesed tihtipeale võitlevad asjade vastu, mis kaotavad ära vajaduse nende töö järele. Näiteks - kui käivitati masstootmine, siis töölised lõhkusid tehaste sisseseadet. Selline lähenemine on sügavalt vale. Kui lapsed näevad asjade jagamist pirukajagamisena, kus on kindla suurusega pirukas, mis tuleb eiteakust, ning see tuleb kuidagi võrdselt ära jagada - see on esimese astme naiivsus majanduses. Selline naiivsus läheb kiiresti üle IT sektori ja arendava ning tootva töö tingimustes, ent mitte nii kergesti haritlaste, sotsiaaltöötajate ja paljude arvamusliidrite hulgas, kelles ei juurde sügavat arusaama majanduse olemusest - sellest, et raha, mida pirukajagamise käigus jagatakse, ei ole midagi ilma tagatiseta; kõik trükitud raha vastab toodetud kogutagatisele ning finantssüsteemi nõrgenedes langeb paratamatult raha väärtus - ja seega peabvaldav enamus rahast ringlema nii, et raha väärtus kasvaks, kui jagada raha lihtsalt võrdselt ära, siis langeb raha väärtus nulli.

Teise astme illusioon, natuke juba arenenum, on see, et raha saab töö eest - ja niisiis on pirukaks hoopis töö, mida tuleb hoida ja kuidagi ära jagada. See ei ole nii - töö tuleb ära teha ja siis teha muid asju. Mõnda tööd teevad miljonid, õppides aastaid - ent ikkagi saab iga töö otsa ning asutakse uue kallale. Asjad automatiseeritakse, arendatakse edasi, saadakse valmis. Näiteks - oli ehitusbuum. Oli. Ehitati Tallinn täis ja paljud muud paigad - said täis ja enam nii palju ehitada pole vaja, nüüd on vaja hoopis ehitatut hoida ja arendada, ent see nõuab väiksemat hulka ja väiksema kvalifikatsiooniga tööjõudu. Vaja on ümberõpet ja arengut. Sama moodi, märksa keerukamatel põhjustel, kaovad paljud muud tööd - keskkond muutub pidevalt, asjadele leitakse lõplikke ja automaatseid lahendusi, ühiskonna põhiprobleemid muutuvad igal kümnendil ja seega tulebsuurem osa tööjõudu suunata uute probleemide peale; kõige teravamate probleemide lahendajad saavad kõige rohkem palka - neid tuleb motiveerida, parimad kindlate alade peale suunata - ning ülejäänute palgad langevad. Tekivad uued haigused ja leitakse lõplikud ravimid vanematele - keegi ei taha ju arstide säästmiseks neid ravimeid ära keelata ja ikka vanamoodi ravida. Keegi ei taha Tallinna ümbrust täis ehitada selleks, et ehitajaid oleks ikka palju vaja, see oleks ainult saastamine. Keegi ei taha jätta kasutamata kiirkeedukannusid, et hoida kastrulite ja pliitide turgu ikka maksimaalselt käigus. Keegi ei taha loobuda rehast, et saaks pakkuda oma kodus tööd kellelegi, kes peab käsitsi sodi kokku korjama, kõrshaaval. Mõttetut tööd ei ole vaja ja see eeldab inimeste muutumist ja ettenägelikku arengut, vastutus selle eest on inimeste endi õlul. Tähtis on lai silmaring ja paljude valdkondade tundmine - ei tasu langeda ka illusiooni, et kiviaeg tuleb tagasi; kui tulebki mingi langus, siis radikaalselt teist moodi.

Tööjõud peab liikuma järgmiselt - selgitama välja vajadused, seostama ennast nendega, õppima neid rahuldama; nägema ette vajaduste muutumist kümnendil, mitmel kümnendil; mõistma enda andeid, võimeid, nõrku ja tugevaid külgi ning valima strateegia - ikka ühe olulise töö pealt teisele. See ei ole füüsiline töö - see on keeruline ja sügav vaimne töö, laiema pildi näitamine, mis on lõppeks sama oluline, kui toidu valmistamine või tervise hoidmine. Kunagi ei tohi lõpetada õppimist ega eemalduda laiemast nägemusest, maailma arengutega kursis olemisest - maailm lihtsalt ei tööta nii, et on mingid sotsiaalsed töökohad, mida on vaja; see on ohtlik ja tagurlik jätta käiku struktuure, mis on kaotanud oma sisulise mõtte - kui on leitud viis ilma mingi tööta sama hästi läbi ajada, ei tohi selle tööga enam prahti toota ning arengut kinni hoida. See on valus tõde, ent teadmatus sellest on paljude, suuri inimhulki haaravate sotsiaalsete probleemide peamine põhjus.

2. Finantsstruktuuridel peab olema õigustus

Finantssüsteem - raha, pangandus, äriinkubaatorid ja seadused - on loodud selleks, et elu käigus hoida. Kui need seda enam ei suuda, on midagi valesti - ka need peavad muutuma, ajaga kursis püsima. Praeguse tööhõive probleem - selle töötute arvu juures suudaks tõhus finantssüsteem tagada, et kõik need töötud koos teevad oma ellujäämiseks vajaliku töö ära, see lõimitaks uuesti suurema majandusega ja asi oleks korras. Majandussüsteem ei ole paindlik, ei suuda kohaneda - ja see on probleem.

3. Tegemata töö hulk

Ma toon mõningad faktid - inimesi ei ole liiga palju, neid on liiga vähe, ent seda ennekõike loova teaduse sektoris:
  • IT maailmas tehakse asju ülejala ja kiirustades - suured firmad, kes toodavad maailma kõige võimsamat tarkvara, on valinud kiiruse kvaliteedi asemel, sest programmeerijaid on lihtsalt liiga vähe. See on tohutu, mida veel ära saab teha - ja uurige natuke IT'd, see on raadiotes, vabrikutes, inimeste kodudes, lennukites ja transpordis, see teeb ära tohutu koguse tööd, mis vanasti nõudis väga palju töölisi, raamatupidajaid, sekretäre, masinkirjutajaid, ümberkirjutajaid ja kõikvõimalikku seltskonda. IT sektor teeb ära tohutu töö - ja visioonist on teostatud murdosa. Inimesi on liiga vähe.
  • Arstiteadus - on tohutu hulk uusi ravimeid, uusi suundi ...saame rääkida sellest, et müüakse palju ja rikutakse inimeste tervist kohati sihilikult, on igasuguseid skeeme; siiski, fakt - esiteks on liiga vähe neid, kes need skeemid läbi töötaks, suudaks reaalselt välja töötada inimtervise positiivseid mudeleid; teiseks on arstiteaduse areng liiga aeglane, inimkond ei suuda tõhusalt ja kiiresti reageerida uutele viiruspuhangutele. Kõik valdkonnad sõltuvad arstiteadusest.
  • Maaharimine - maa harimise algelised vormid, põllundus ja istutamine, on üsnagi hästi arenenud - ent toid ei ole piisavalt tervislik. Vaja on uurijaid, teadlasi ja entusiaste, vaja on suuremat tööd - ja selleks on inimesi selles sektoris liiga vähe. Oskajaid on vähe - neid on vähe, kes uuriks, süveneks ja looks, leiaks lahendusi. Ainult neid inimesi on liiga vähe - töölisi on jalaga segada. Liiga vähe on tasemel tööjõudu ja liiga vähe on keeruliste valdkondade tööjõudu. Fakt on see, et füüsiliselt pingutada viitsivad väga paljud - terved massid -, ent vaimne pingutus on paljudele ebameeldiv, tüütu, lihtsalt ei viitsita paksu raamatut põhjalikult läbi töötada, ei ole huvi ja entusiasmi. Siis vabandatakse ennast, et füüsiline töö ongi keerukam - võrrelda saavad ainult need, kes on väga head mõlemas. Aga,mis on fakt - maa kvaliteet järjest langeb ja see on peamine koht, kuhu rõhku panna, kõige olulisem; kuidas muuta kõrb oaasiks? See on ulme ainult selle pärast, et inimesi on selles sektoris liiga väha. See ei ole ulme selle pärast, et maa kvaliteet järjest langeb - see on paratamatus. Palgad selles sektoris hakkavad kindlasti kasvama ja kasvavad seda kiiremini, mida hullemaks olukord muutub - ja ka karistused neile, kes seda olukorda hullemaks muudavad. See on ainult aja küsimus.
Ma võiksin loetleda pikalt ...inimesi on liiga vähe. Finantssüsteem on ajast ja arust. Kogu see kriis - vanad ja aegunud seadused, numbrid ja lepingud; see asi tuleb ümber korraldada ja seda tuleb teha sujuvalt, ilma radikaalsete järskude muutusteta - sest, peale kõige muu, on inimkonnal puudus ka ajast. Enam ei ole aega teha Nõukogude Liidu laadset kolossust, oodata sada aastat ja siis nentida, et midagi läks valesti - vaja on tõhusaid lahendusi, siin ja praegu, mis nõuaks minimaalseid muutusi ja pakuks maksimaalset tulemuslikkust. Vaja on raha suunata õigetele radadele - et seda oleks kõige rohkem seal, kus tekib rahale kõige rohkem tagatist. Raha liikumine on kaotanud kontakti reaalsusega, mistõttu raha kaotab usaldusväärsust. Ja lahendus - vaja on õppida, analüüsida, lahendusi otsida. Inimesi on finantssektoris liiga vähe! Selles sektoris on vanad tagurlased enamuses, kes võiks ümber õppida suuresti - ent isegi, kui nad seda teevad, on maailma majandamiseks ressurssi ikkagi liiga vähe. Ja see loovtöö - iga avastus parandab iga maailma inimese elukvaliteeti. Kohati ehk võimaluste näol, ent see on oluline fakt, millele mõelda - loovat teadust, loovat majandust ning üleüldse loovisikuid on liiga vähe ja erinevalt tootmisest mõjutab nende töö kõiki ühtlaselt. Iga oluline avastus mõjutab kõiki maailma inimesi - isegi, kui inimesi on kaks korda rohkem, siis üks inimene võidab sellest avastusest sama palju, kui siis, kui neid oleks kaks korda vähem. Ja see on üks oluline põhjus teha loovtööd, teha innovatsiooni - sotsiaalsfääris, majanduses, kokkuhoius, korduvkasutamises, prügitootmise vähendamises, tuhandetes või miljonites valdkondades.

Ja ma usun siiralt - teadmistepõhist Eestit ja turumajanduslikku Eestit tehakse maha, sest rahvas ei ole nende asjade rajamisega toime tulnud ja tahab midagi lihtsamat - lihtsamat ei ole, need asjad on vajalikud. Paljalt sotsiaalsfääri parandamine, toetuste suurendamine - see ei lahenda midagi, raha vajab tagatist. Raha tagatise loomine on prioriteet nr. üks - selle laiali jaotamine prioriteet nr. kaks. Ja siin on vaja väga laiaaulatuslikku koostöö ja organiseerumise, üksmeele leidmise võimet - teadus, mille arendamine toob tohutut kasu, oleks eetika ja sotsiaalteadus, ent ka kaasaegne majandus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar