kolmapäev, 5. mai 2010

Mis on liigkasuvõtmine?

Kunagi, lugedes raamatuid, tundus mullegi - nagu tundub, et pea kõigile -, et liigkasuvõtmine = intressidega laen ning kui mingis muus kontekstis räägitakse liigkasuvõtmisest, siis ülekantud tähenduses. Hiljem sain aru, et vanade raamatute autorid seda nii ei mõelnud. See, mida mina pidasin ülekantud tähenduseks, ongi selle sõna otsene tähendus.

Vaataks sõna ehitust - liig(se) kasu võtmine. Liigne - liiga palju. Kasu võtmine - esialgsele panusele lisanduva summa, töö või vara tagasi tahtmine. Liigkasuvõtja võib olla firmajuht, võttes liiga suuri kasumeid; töötaja, nõudes rohkem palka, kui tema tööst saadav kasu (see küll on võimalik ennekõike riigibürokraatias, kus "tööandja" tegelikult midagi ei otsusta) jalõpuks see, kui pank võtab kasu liiga palju. Aga pank ei võta liiga palju kasu kaugeltki mitte alati.

Minu meelest ei tohiks ka nuriseda selle üle, kui firmajuhid võtavad hiidkasumeid - kasu nende tööst võibki olla hiiglaslik. Nuriseda tuleks siis, kui nad võtavad liigkasumeid ...ja erinevus kahe vahel on raskesti tabatav, ent võib olla väga suur. Kui inimene mõtleb välja vähiravimi, mille lihtne apteeker poole tunniga komponentidest valmis segab ja mis ravib terveks vähihaige, siis sõltub kasu paljudest asjadest. Kui vähihaige saab järgmisel päeval liiklusõnnetuses surma, siis mingit kasu sellest polegi; kui vähihaige hakkab terroristiks, on sellest ainult kahju - üldjuhul on sellest siiski suurem või väiksem kasu, patsient võib elada veel 10 või 50 aastat ja ta võib teha suure avastuse või üksjagu lihtsat tööd. Ravides sadu tuhandeid haigeid, on sellest üldiselt siiski peamiselt kasu - ja väga suurt kasu. Apteekrite tööst on kasu natuke rohkem, kui siis, kui nad segaksid kokku köharohtusid - kerge oleks leida asendajaid, nii et see kasu ei ole hiidkasu -, aga selle ravimileiutaja tööst on kasu umbes nii palju, kui palju kõikide nende inimeste elud kasu toovad; hüvet on tema tööst täpselt nende elude endi jagu pluss kõige selle kasu poolt tekitatud hüve. Niisiis ulatub see otsene, ühe inimese poolt tekitatud kasu näiteks 100 000 vähihaige puhul 100 000 000 000 krooni kanti juhul, kui iga haige toob ülejäänud elu jooksul ühe miljoni võrra kasu - ja selles poleks midagi imestamisväärset ka keskmise palga juures. Nii et kui selline arst võtaks välja kasu umbes sama palju, kui Bill Gates, siis see ei teeks temast veel liigkasuvõtjat. Loodame, et see raha omakorda pandaks samuti kõrgete eesmärkide teenistusse :)

Samas on väga palju firmajuhte, kes manipuleerivad töötajad tööle, ei anna inimestele teist valikut, teevad koostööd korrumpeerunud ametnikega ja mängivad enda kätte tootmisüksusi, mille töölised võrdsete ja mitmekesiste võimaluste korral ise parema firma käima võiksid panna - sellisel juhul on iga sent, mille ta kasumina välja võtab, liigkasu. Iga sent, mille võrra tema töötajad vähem kasu toovad, kui nad omapäi oleks toonud, on samuti liigkasu; niisiis on liigkasu isegi see, kui see firmajuht väga palju ei investeeri. Töötajad, samas, saavad vaegkasu, kui otsida sõnale paarilist.

Aga pangad ...kui pank annab talumehele kümme kartulikotti, talumees paneb need maha ja võtab üles sada kotitäit kartuleid ning annab kakskümmend pangale, siis ma ei arva, et see oleks liigkasu - pank otsis korraliku talumehe, kes oskas kartulitega ilmselt paremini ringi käia, kui nii mõnigi teine, ning need kartulid said hästi investeeritud. Pank peabki kasu saama. Kui aga keegi talumehelt pärast tema kartuleid ei taha või kui põldu tabab ikaldus - või kui kartulid, mis pank andis, olid mädanenud ja ei idane -, siis talumehel pole pangale midagi tagasi anda. Talumees ei saanud kasu, järelikult polnud ka pangast kasu - järelikult võib seda juba liigkasuvõtmiseks pidada, kui pank talumehelt 20 kotti kartuleid nõuab. Kui pank seda situatsiooni ette nägi ja tahtiski vanadest kartulitest lahti saada, siis on see kindlasti liigkasu - ja ühtlasi lepinguseaduse rikkumine. Seda veel palju hullemal juhul siis, kui pank ise mängib inimesi võlgadesse ja loob neis valemuljet, et inimesed arvaks, et nende rahapaigutus on investeering. Siin võib rääkida otseselt liigkasuvõtmisest panganduses. Kui seda teeb pankade kartell koostöös - siis on tegemist juba organiseeritud kuritegevusega, mida peaks uurima politsei; sellisel juhul on ka kõik need võlgnevused lepinguseaduse kohaselt õigustühised.

Sellised nüansid siis, mis mõnikord kahe silma vahele jäävad ...tegelikult olen juba paar aastat aeg-ajalt selle sõna tähenduse üle juurelnud ja vaikselt sellise seisukohani jõudnud.

1 kommentaar:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    VastaKustuta